Български English Français
Начало » Започва Европейският месец на киберсигурността за 2019 година

Започва Европейският месец на киберсигурността за 2019 година

03.10.2019
 
Октомври е Европейският месец на киберсигурността и всички свързани събития и инициативи са координирани от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия с подкрепата на държавите членки. Тазгодишната кампания цели европейските граждани да се запознаят още по-отблизо с въпросите на киберсигурността.
През 2019 г. кампанията ще постави ударение върху различни теми, разкриващи нуждата от промяна в поведенческите модели и представящи на потребителите подходящи примери, които да им помогнат да осъзнаят рисковете, които крият новите технологии.
Първата тема обхваща основните принципи на „онлайн хигиената”, тоест правилните навици, които гарантират нашата безопасност онлайн и които всеки трябва да възприеме в ежедневието си. Потребителите, които подхождат правилно към своята киберсигурност се чувстват по-уверени, когато използват своите компютри, смартфони, интелигентни часовници или всякакви други устройства, свързани с интернет. Основното послание е, че киберхигиената е навик, който се придобива на ранна възраст и остава за цял живот.
Изпълнителният директор на ENISA Удо Хелмбрехт заявява: „Киберзаплахите непрекъснато мутират и от нас зависи най-вече дали ще опазим своята сигурност онлайн. Главна цел на Европейския месец на киберсигурността е всички граждани да бъдат наясно с рисковете във виртуалната среда и да разполагат с необходимото, за да бъдат по-адаптивни и уверени потребители. През октомври приканваме всички да останат бдителни по отношение на новите технологии и да научат как да си изградят добри навици за киберхигиена”.
Втората тема поставя ударение върху „нововъзникващите технологии” и върху нуждата от сигурност за потребителите и техните авангардни устройства. Технологиите се развиват бързо и е редно, придобивайки нов продукт, да настройваме по подходящ начин параметрите за сигурност и защита на личните данни. Гражданите ще бъдат запознати отблизо с въпросите, на които следва да отделят внимание, що се отнася до новите технологии.
Европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел подчертава: „Днес даваме началото на тазгодишното издание на Европейския месец на киберсигурността с ударение върху по-добрата осведоменост относно безопасността онлайн и свързаните с това умения, които ще ни трябват в бъдеще. Ако искаме да довършим изграждането на единния цифров пазар, особено важно е гражданите на ЕС и най-вече младите хора да разполагат със знанията и уменията, които ще им гарантират безопасна употреба на интернет. Наша обща отговорност е всички граждани да станат отговорни потребители на новите технологии”.
При старта на кампанията ENISA публикува видеоклип с основни проверочни въпроси за ежедневното ни използване на интернет.Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2
Cookie Settings