Български English Français
Начало » КЗЛД е „Държавна институция на годината” за 2019 г.

КЗЛД е „Държавна институция на годината” за 2019 г.

31.01.2020
КЗЛД е „Държавна институция на годината” за 2019 г.
Фондация „Граждани срещу бюрокрацията” отличи Комисията за защита на личните данни като „Държавна институция на годината” за изминалата 2019 г. Това е поредното признание за КЗЛД, която за 2018 г. получи отличието „Прозрачност на управлението”, за 2017 г. - „Държавна институция на годината”, а през 2016 г. - „Най-добро обслужване на гражданите”.
Под патронажа на Европейския парламент и на неговия председател, Давид-Мария Сасоли, на специална церемония, състояла се на 29 януари 2020 г. в Дома на Европа в София, Фондация „Граждани срещу бюрокрацията” за четвърта поредна година раздаде своите годишни награди за държавни институции с принос в намаляването на бюрократичната тежест за гражданите и бизнеса в България. Представители на КЗЛД на церемонията бяха нейните членове проф. Веселин Целков и Цанко Цолов, и Надежда Борисова – държавен експерт в дирекция „Правно-аналитична, информационна и контролна дейност.
Целта на ежегодното събитие е чрез посочването на добрия пример да се стимулира стремежът на институциите да служат на обществото по прозрачен и достъпен начин. Въз основа на препоръки на гражданите, с които фондацията контактува, както и в резултат на собствен мониторинг на дейността на държавните институции, фондацията прави преценка за категориите отличия и за отличените в отделните категории. Основни критерии при преценката са прозрачност в работата на институциите, осигуряване на добра информираност на гражданите и бизнеса, предоставяне на услуги по лесен и достъпен начин, и по-конкретно – предоставяне на добре реализирани електронни услуги.
За 2019 г. Комисията за защита на личните данни е отличена за изчерпателното и открито предоставяне на информация, както за работата на институцията, така и за събития и инициативи от наднационален мащаб по ключови направления в сферата на защита на личните данни. При връчването на грамотата, управителят на Фондацията − Стефан Христов, подчерта, че за тях като фондация, която работи с гражданите и получава обратна връзка от тях, Комисията за защита на личните данни е най-откритата относно своята работа институция.
Отличени институции от Фондация "Граждани срещу бюрокрацияра"
От името на КЗЛД отличието „Държавна институция на годината” получиха членовете на КЗЛД – проф. Веселин Целков и Цанко Цолов.Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2
Cookie Settings